Sponsorer




Jiu-Jitsu

Hvad er Jiu-Jitsu?

Jiu-Jitsu er et selvforsvarssystem, der indeholder en masse teknikker. Til og med det sorte bælte, er der ca. 200 teknikker, som skal kunne udføres både til højre og venstre. Teknikkerne er alle baseret på at udnytte modstanderens kraft, energi og bevægelse til at forsvare sig med. Det vil sige, at næsten alle teknikker starter med at man bliver angrebet, hvorpå man så forsvarer sig. Jiu-Jitsu betyder "fleksibel kunst".


Jiu-Jitsu i Danmark

Set på verdensplan findes der adskillige former for Jiu-Jitsu. Nogle stilarter er mere Judo prægede, hvor andre har færre kast og fokuserer mere på låse. Den form for Jiu-Jitsu som udøves i Esbjerg Jiu-Jitsu Klub er lavet ud fra en Japansk form, som i samarbejde med eksperter fra militæret og politiet er blevet tilpasset de danske forhold. Systemet i EJJK er blevet yderligere udviklet i 2014 af Brian Vidgard - 5. Dan og Carsten Vester - 6. Dan,  som med deres store passion og erfaring har gjort det endnu bedre. Det er nu tilpasset den fremherskende vold vi ser i samfundet i dag, og giver et særdeles effektivt forsvar.Jiu-Jitsu systemet kan i Danmark spores tilbage til 1906. Foregangsmanden for Jiu-Jitsu´en der udøves i EJJK er Carl Henriksen 7.dan Jiu-Jitsu, 4.dan Judo, som nu i over 50 år aktivt har arbejdet for at udbrede kendskabet til Jiu-Jitsu´en i Danmark.  Målet med Jiu-Jitsu er at opbygge udøverens evne til at forsvare sig selv og andre på en ansvarlig måde under hensynstagen til straffeloven. Samtidig ved gennem træning at forbedre udøverens balance, smidighed, kondition, styrke, reaktionsevne og selvtillid. Et delmål er også, gennem udøvelse og forståelse for sporten, at opbygge en fundamental respekt for andre mennesker.


Hvor stammer Jiu-Jitsu fra?

Man har beviser for, at der i det gamle Ægypten (ca. 4000 år før vor tidsregning) var en form for kampsport, idet der fra gravsteder er fundet tegninger der viser trænings- og kampscener. I Europa har man kendt til kampsportssystemer tilbage til det 11. og 12. århundrede. Det var dengang primært forbeholdt adelen og krigerne. I Kina omkring år 1600 var Jiu-Jitsu kendt blandt munkene. De forsøgte at holde det hemmeligt, men ca. i år 1660 nåede Jiu-Jitsu systemet til Japan. Da samuraistanden i 1878 blev opløst syntes kunsten at forsvinde, men professor Jigoro Kano begyndte at udvikle Jiu-Jitsu systemet (og senere også Judo). Han døde i 1939, og i den mellemliggende periode havde Jiu-Jitsu og Judo udviklet sig til en moderne sport. Deter vigtigt at forstå, at Jiu-Jitsuen ikke er noget nyt, og at den har en lang historie forbundet med mange traditioner som er vigtige for sporten.